Potraviny a ich živiny

Si to, čo ješ. Ozýva sa to z každej strany a hlavne v dnešnej dobe, kedy sa každý snaží stravovať čo najviac zdravo, ako to len ide. Čo ale konkrétne obsahujú jednotlivé potraviny? Vedeli ste toto o niektorých veciach, ktoré bežne konzumujete? Na čo je ktorá zelenina alebo ovocie vhodná a čo by ste mali jesť, keď chcete na svojom tele niečo zmeniť?
 
Kukurica
Kukurica obsahuje veľmi veľa vitamínov  (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A-karotén, E) a aj minerálnych látok. Práve vápnik a horčík sú veľmi dôležité a horčík dokonca pomáha znižovať stres.
 omytá zelenina
Červená repa
Alebo bežne cvikla obsahuje veľmi veľa železa, takže je dôležitá hlavne pre ľudí, ktorí sú chudokrvní, teda v ich krvi je málo železa. Jeho výskyt je v červenej repe dosť vysoký, hlavne oproti iným potravinám. Čo sa týka minerálnych látok, je to napríklad zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík, ktoré zlepšujú kvalitu pleti, nechtov a vlasov. Okrem toho je veľmi chutná.
 
Uhorka
Veľa ľudí si neuvedomuje, že aj uhorky obsahujú množstvo živín, ktoré sú telu naozaj prospešné. Za spomenutie stojí určite to, že obsahujú deväťdesiatšesť percent vody, čiže vie udržať vaše telo dostatočne hydratované. Taktiež je dobrá na správny vývoj kostí, pretože obsahuje vápnik a draslík.
 
Paradajka
Okrem toho, že obsahuje protirakovinotvorné látky, obsahuje aj všetky potrebné vitamíny, živiny a látky, ktoré by mal človek zjesť. Teda stačí zjesť jednu väčšiu paradajku denne, aby ste pokryli množstvo, ktoré máte cez deň zjesť.
 mladá žena ve skoku
Cibuľa
Napriek zápachu, ktorý mnohých ľudí odrádza, niet pochýb, že cibuľa je jedna z najzákladnejších a najzdravších potravín, aké vôbec môžeme doma mať. Pôsobí veľmi dobre aj ako prevencia proti chorobám. Potláča už len zárodky chorôb a dokonca dokáže zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov, ktoré nám neprospievajú. Výborne pôsobí aj na rast vlasov a pevnosť nechtov.