Vedeli by ste si vybrať správny mlynček na kávu?

Najlepšiu kávu si urobíte z čerstvo pomletej kávy. Už len aróma, ktorá sa bude pri jej mletí šíriť z mlynčeka Vás správne nabudí. Ako ale nájsť ten správny mlynček na kávu?

Poznám dva základné druhy mlynčekov na kávu
Mechanické
Elektrické
O ich výhodách a nevýhodách sa dočítate ďalej. Pri rozhodovaní, ktorému z nich dáte prednosť budete musieť zobrať do úvahy toho viac.

zrnková káva

Mlecí mechanizmus
Mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi.
Od druhu mlecieho mechanizmu záleží aká jemná a aromatická bude Vaša káva.
Kávové zrno padne medzi dva mlecie kamene, ktoré ho rozdrvia.
Existujú mlynčeky s plochými mlecími kameňmi. Takéto mlynčeky v bežnej domácnosti úplne postačia. Dajte ale pozor pri mletí. Ich jedinou nevýhodou je, že sa rýchlejšie zahrejú. Vzniknutým teplom sa káva môže počas mletia spáliť.
Mlynčeky na kávu s kónickými mlecími kameňmi Vám vydržia dlhšie. Pri mlynčekoch s týmito kameňmi je riziko spálenia kávy podstatne menšie. Môžete v nich pokojne mlieť naraz väčšie množstvo kávy.

Mlecie kamene môžu byť oceľové, alebo keramické. Výrobcovia už najčastejšie dávajú keramické mlecie kamene do mlynčekov kde je riziko spálenia kávy väčšie. Keramike trvá dlhšie kým sa zohreje tak, aby mohla znehodnotiť kávu.
Oceľové mlecie kamene nájdete väčšinou v mechanických malých mlynčekoch. Ručným mletím kávových zŕn nedosiahnete takú rýchlosť aby sa oceľové kamene zahriali.

mlýnek na kávu

Pri mlynčekoch s mlecími kameňmi si môžete nastaviť jemnosť pomletej kávy. Pri ručných mlynčekoch pomocou skrutky. Elektrické mlynčeky na kávu majú stupnicu (otočný gombík) pomocou ktorej si zvolíte jemnosť žiadanej mletej kávy.
Pri elektrických mlynčekoch na kávu je väčšie riziko zahriatia mlecích kameňov, a následného spálenia kávy.

káva

Mlynčeky na kávu s trieštivými nožmi
V týchto mlynčekoch sa kávoví zrná roztrieštia nožmi. Fungujú ako kuchynské roboty. Káva z týchto mlynčekov nie je rovnomerne pomletá. V podstate sú kávové zrná len roztrieštené.